Pixel vs. Vector

geplaatst in: Tips | 0

Er zijn twee soorten afbeeldingsbestanden: Raster en Vector. Rasterafbeeldingen worden gemaakt met op pixels gebaseerde programma’s of vastgelegd met een camera of scanner en worden veelal gebruikt voor op internet. Vectorafbeeldingen worden gemaakt met vectorsoftware en komen vaak voor bij afbeeldingen die op een fysiek product worden toegepast.

Wanneer je een rasterprogramma gebruikt, schilder je een afbeelding en lijkt het op het dompelen van een penseel in verf en schilderen. Je kan kleuren mengen om de overgang van de ene kleur naar de andere te verzachten.

Bij het gebruik van een vectorprogramma teken je de omtrek van vormen. Het is vergelijkbaar met het maken van een afbeelding met tegels in alle verschillende vormen en maten. Bijvoorbeeld bij een gezicht; een oogvorm, een neusvorm, een lipvorm. Deze vormen, objecten genoemd, tonen elk een enkele kleur.
Veel afbeeldingen kunnen worden gemaakt met een raster- of vectorprogramma en zien er in beide programma’s hetzelfde uit. Afbeeldingen met een subtiele gradatie van de ene kleur naar de andere zijn de afbeeldingen die er het meest verschillend uitzien, omdat vectorprogramma’s een afzonderlijke vorm moeten maken voor elke kleurtint.

Vergroten en verkleinen

Rasterafbeeldingen zijn gemaakt van pixels. Een pixel is een enkel punt of het kleinste afzonderlijke element in een weergaveapparaat. Als je inzoomt op een rasterafbeelding, zie je mogelijk heel veel kleine vierkantjes.

Vectorafbeeldingen zijn wiskundige berekeningen van het ene punt naar het andere die lijnen en vormen vormen. Als je inzoomt op een vectorafbeelding, ziet deze er altijd hetzelfde uit.

Een rasterafbeelding heeft een specifiek aantal pixels. Wanneer je het beeldbestand vergroot zonder het aantal pixels te veranderen, ziet het beeld er wazig uit. Wanneer je het bestand vergroot door meer pixels toe te voegen, worden de pixels willekeurig in de hele afbeelding toegevoegd en produceren zelden goede resultaten.

Wanneer je een vectorafbeelding vergroot, blijven de wiskundige formules ongewijzigd, waardoor dezelfde visuele afbeelding wordt weergegeven, ongeacht de grootte. Vectorafbeeldingen kunnen op elk formaat worden geschaald zonder kwaliteitsverlies.

Vector grafisch algemeen gebruik

Vectorafbeeldingen worden vaak gebruikt voor logo’s, illustraties, technische tekeningen en voor gebruik met processen waarvoor vectorkunst nodig is, zoals speciale tekens en afdrukken, graveren en etsen. Het wordt ook gebruikt in CAD, Engineering en 3D-graphics.

Raster- / bitmapafbeeldingen

Op pixels gebaseerde afbeeldingen vertegenwoordigen en bewerken foto’s en foto-achtige afbeeldingen beter dan vectorprogramma’s omdat ze een overvloedig aantal verschillende kleurenpixels kunnen gebruiken. Door het rangschikken van pixels en het langzaam verhogen of wijzigen van de kleur of schaduw van de aangrenzende pixels, creëert het een subtiele gradatie van de ene kleur naar de andere: mooie en vloeiende kleurmengingen.

De afmetingen van rasterafbeeldingen worden gemeten in pixels. Omdat rasterafbeeldingen niet kunnen worden vergroot zonder kwaliteitsverlies, vereisen printers dat je ze bestanden met de juiste grootte verstrekt: 1 de dimensie waarop je jouw afbeelding wilt afdrukken en 2. de pixelresolutie voor dat specifieke project. De pixelresolutie is de hoeveelheid pixels binnen elke inch die dpi (dots per inch) wordt genoemd.

Hoe groot een rasterafbeelding kan worden afgedrukt – en de kwaliteit behouden – is afhankelijk van 2 dingen:

1. de pixel afmeting van het beeld (bijvoorbeeld 6824 pixels breed en 2345 pixels hoog)
2. de pixel resolutie: pixels per inch (ppi / dpi = dots per inch), het aantal pixels per inch vereist door de specifieke printer.
Verschillende soorten afdrukken hebben verschillende resolutie-eisen.

Gemiddeld genomen geldt:
• Afdrukken op papier vereist een minimum van 300 dpi
• Kledingprinters vereisen minimaal 240 dpi
• Grootformaatprinters (banners, billboards) variëren erg omdat het ook afhangt van de afstand vanaf waar het bord zal worden bekeken – kan zo laag zijn als 20 of meer dan 200 dpi.

Kan je de pixelafmetingen en resolutie van een rasterafbeelding vergroten?
Rasterafbeeldingen hebben een bepaald aantal pixels binnen elke inch. Een 72 dpi afbeelding heeft 72 pixels in elke inch. Een 300 dpi afbeelding heeft 300 pixels per inch. Wanneer je een “groot” afbeeldingsbestand (een specifieke grootte) moet opgeven, moet de afbeelding zijn gemaakt of gescand op dat formaat of groter (zowel op de afmeting als de vereiste resolutie.)

Zodra de afbeelding in een bepaalde afmeting is gemaakt, kan je deze afbeelding mogelijk niet op grotere schaal gebruiken zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je de resolutie handmatig verhoogt met een programma als Photoshop, voegt Photoshop willekeurig pixels toe en is het resultaat waarschijnlijk een afbeelding met een hoge resolutie van slechte kwaliteit.

Voorbeeld van een raster en een vector hieronder:

Rechtsboven is een raster weergave. Rechtsonder is een vector weergave.

Raster en vectoroverzicht

Vector

• Wiskundige berekeningen die vormen vormen
• Vectorprogramma’s voor het maken van logo’s, tekeningen en illustraties, technische tekeningen. Voor afbeeldingen die worden toegepast op fysieke producten.
• Kan op elk formaat worden geschaald zonder kwaliteitsverlies
• Resolutieonafhankelijk: kan in elke grootte / resolutie worden afgedrukt
• Een grote afmeting vectorafbeelding handhaaft een kleine bestandsgrootte
• Vectorart kan voor veel processen worden gebruikt en eenvoudig worden gerasterd om voor alle processen te worden gebruikt
• Kan eenvoudig worden omgezet in raster
• Het is niet het beste formaat voor afbeeldingen met continue tonen met mengkleuren of om foto’s te bewerken
• Gemeenschappelijk vector grafisch bestandsformaat: ai, cdr, svg en eps & pdf’s afkomstig van vectorprogramma’s
• Gemeenschappelijke vectorprogramma’s: tekenprogramma’s zoals Illustrator, CorelDraw, Inkscape (gratis)

Raster (bitmap)

• Pixel-gebaseerd
• Rasterprogramma’s die het beste zijn voor het bewerken van foto’s en het maken van afbeeldingen met continue tonen met zachte kleurenmengingen
• Schaal niet optimaal op – Afbeelding moet worden gemaakt / gescand bij de gewenste gebruiksmaat of groter
• Grote afmetingen en gedetailleerde afbeeldingen gelijk aan grote bestandsgrootte
• Het is moeilijker om rasterafbeeldingen af ​​te drukken met een beperkt aantal steunkleuren
• Sommige processen kunnen geen rasterindelingen gebruiken
• Afhankelijk van de complexiteit van de afbeelding kan de conversie naar vector tijdrovend zijn
• Rasterafbeeldingen zijn het meest voorkomende afbeeldingsformaat, waaronder: jpg, gif, png, tif, bmp, psd, eps en pdf’s afkomstig van rasterprogramma’s
• Algemene rasterprogramma’s: fotobewerking / verfprogramma’s zoals Photoshop & Paint Shop, GIMP (gratis)

Deel deze pagina