Huisstijlbewaking

geplaatst in: Huisstijl ontwerp, Tips | 0

Om een sterk merk neer te zetten en consumenten aan te trekken, is een sterke huisstijl enorm belangrijk. Jouw bedrijfsidentiteit moet over de hele linie consistent zijn, van het logo en het kleurgebruik tot de tone-of-voice en consumentenservice. Maar hoe zorg je ervoor dat de branding van je bedrijf duidelijk en consistent is? Door gebruik te maken van huisstijlbewaking!

Wat is huisstijlbewaking?

Het proces van het onderzoeken en handhaven van de merkconsistentie van een bedrijf staat bekend als huisstijlbewaking. Dit houdt in dat in de gaten moet worden gehouden hoe de merkaspecten van het bedrijf, waaronder het logo, de kleuren, de typografie, de tone-of-voice, visuele componenten en andere, worden gebruikt in al zijn communicatiekanalen. Om als bedrijf een sterk merk te hebben en te zorgen voor herkenbaarheid bij de consument, is huisstijlbewaking cruciaal.

Waarom is huisstijlbewaking belangrijk?

Een consistente huisstijl vergroot het vertrouwen en de herkenning van de consument. Consumenten vertrouwen een merk eerder als ze een consistente branding zien, omdat ze weten dat ze met hetzelfde bedrijf werken. Bovendien helpt het de merkherkenbaarheid van het bedrijf te versterken en de merkloyaliteit bij consumenten te vergroten.

Daarnaast zorgt huisstijlbewaking ervoor dat de onderneming zich professioneel presenteert. De uniforme uitstraling en tone-of-voice van een bedrijf helpt het om professioneler over te komen, wat kan helpen om consumenten aan te trekken en vast te houden.

Huisstijlbewaking kan ook helpen bij merkbescherming. Consumenten kunnen bijvoorbeeld in de war raken als het bedrijf verschillende versies van het logo op verschillende communicatieplatforms gebruikt. Wanneer een bedrijf zorgvuldig omgaat met de huisstijl, geeft dit aan dat het bedrijf aandacht heeft voor detail en dit kan een goede invloed hebben op de manier waarop de consument naar het bedrijf kijkt. Door consistent te zijn in de huisstijl, laat een bedrijf zien dat het kwaliteit erg belangrijk vindt en dit helpt (uiteraard) bij het opbouwen van vertrouwen van de consument.

Hoe kan huisstijlbewaking worden uitgevoerd?

Huisstijlbewaking kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Maar één van de belangrijkste manieren is het hebben van een HUISSTIJLGIDS. Dit is een document dat alle richtlijnen bevat voor het gebruik van de huisstijl van het bedrijf. Het moet informatie bevatten over het gebruik van het logo, de kleuren, de typografie, de tone-of-voice en andere visuele en verbale elementen die bijdragen aan de huisstijl van het bedrijf. De huisstijlgids moet eigenlijk beschikbaar zijn voor alle medewerkers van het bedrijf en zou regelmatig moeten worden gecontroleerd of deze wordt gevolgd.

Hier een voorbeeld van de richtlijnen die zijn opgenomen in de huisstijlgids van KAZ Projects voor het gebruik van het logo.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede communicatie en training van medewerkers. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers de huisstijlrichtlijnen goed begrijpen en kunnen toepassen in hun werk.

Naast deze maatregelen is het belangrijk om regelmatig te controleren of de huisstijlrichtlijnen worden nageleefd. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door steekproeven te nemen van marketingmateriaal en communicatie-uitingen. Ook kunnen er interne controles worden uitgevoerd om te kijken of medewerkers zich houden aan de huisstijlrichtlijnen.

Als het bedrijf samenwerkt met externe partijen, zoals reclamebureaus of drukkerijen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de huisstijlrichtlijnen. Geef aan welke richtlijnen gevolgd moeten worden en zorg ervoor dat de partijen op de hoogte zijn van het belang van consistentie in de huisstijl.

Conclusie

Huisstijlbewaking is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een sterk merk. Het zorgt voor herkenbaarheid bij consumenten, draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen en voorkomt verwarring. Door middel van het maken van een huisstijlgids, het trainen van medewerkers, regelmatige controles en duidelijke afspraken met externe partijen kan de huisstijl van een bedrijf consistent worden toegepast. Het resultaat is een sterk en betrouwbaar merk dat herkenbaar is voor consumenten en een positief imago uitstraalt.

Deel deze pagina