RGB vs. CMYK

geplaatst in: Tips | 0

Kleuren op mijn beeldscherm lijken anders dan op papier.

Waardoor komt dit? Kleur is toch gewoon kleur?
Heel kort samengevat komt dit doordat je beeldscherm gebruikt maakt van RGB-kleuren (3 kleuren) en je printer (of drukpers) gebruik maakt van CMYK-kleuren (4 kleuren).

Voor mij als ontwerper is het belangrijk om voor mijn klanten te weten wanneer er RGB of CMYK kleuren moeten worden gebruikt.
In het geval van, laten we eens zeggen logo-ontwerp, moet je dus weten; wordt het te ontwerpen logo veelal online gebruikt (dus op een beeldscherm) of juist op drukwerk? Zo voorkom ik verrassingen en/of teleurstellingen bij de klant.

CMYK

CMYK: Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (K). In de begintijd van de drukpers waarop platen werden gebruikt, werd de zwarte plaat meestal de “sleutelplaat” of in het Engels ‘Key‘ genoemd omdat deze de belangrijke sleutelinformatie droeg met betrekking tot de artistieke details.

In de vroege jaren van de drukpers, had elke inkt (cyaan, magenta, geel en zwart) een eigen plaat om kleur te bereiken. Eerst legde de printer één kleur neer, wachtte tot deze droogde, legde een andere kleur neer, wachtte tot hij droog was en ga zo maar door. Drukpersen werken tot op de dag van vandaag nog steeds aan dezelfde theorie, met de uitzondering dat offsetdrukkers een ‘steunkleur’ kunnen gebruiken die kan worden toegevoegd om een ​​specifiek kleurstaal te verkrijgen (meestal een Pantone-kleur/PMS). Naarmate de druktechnieken vorderden, heeft de digitale printer een lange weg afgelegd, waardoor ook in RGB kan worden afgedrukt. Maar de standaard blijft hetzelfde: gebruik CMYK voor alle afdrukbehoeften, omdat de kleur anders zal worden weergegeven als deze in RGB wordt afgedrukt.

RGB

RGB: Rood, Groen en Blauw: de 3 primaire kleuren. Dit zijn de kleuren die door je beeldscherm worden gebruikt. Je kan je misschien nog wel de oude TV-schermen herinneren? Als je er heel dicht op ging staan zag je dat het scherm eigenlijk werd opgebouwd uit 3 kleuren; rood, groen en blauw.
Een goede vuistregel is dat; ‘alles wat met internet te maken heeft altijd in RGB moet zijn en gedrukt materiaal in CMYK’.

Even technisch…

Beeldschermen geven gekleurd licht af dat RGB wordt genoemd (CMYK is gekleurde inkt). Computermonitoren hebben een groter kleurengamma dan afdrukken, waardoor een computer miljoenen meer kleuren kan weergeven dan wat met afdrukken kan worden bereikt. Afdrukken heeft betrekking op de absorptie en reflectie van golflengten waarvan wij kleuren waarnemen (CMYK). Afdrukken heeft ook een eigen beperkt kleurengamma.

En dan is er dus nog PMS

PMS staat voor het Pantone Matching System. Dit zijn vooraf gemengde kleuren en dus kant-en-klare (druk-)kleuren die gebruikt worden in plaats van of als toevoeging op CMYK full colour druk. Deze kleuren hebben kleurwaarden die wereldwijd zijn erkend (gestandaardiseerd) en worden gebruikt.

Deel deze pagina